Kom tilbage, når du er her

Har du oplevet at komme til stalden eller folden med 1000 ting i hovedet – og så snart du går hen til hesten, vender den hovedet væk, eller ser ud som om den er faldet i søvn? Det har jeg. Jeg har både oplevet det med egne heste og observeret det i undervisningssituationer. Sagen er den, at hesten på lang afstand mærker, at vores hoveder er fyldt med 1000 ting. Og så får vi ofte et ”Kom tilbage, når du er her”.

Vores heste er født mindful. Det er vi faktisk også. Men vores kultur og traditioner gør, at mange af os ender med at være mind full i stedet for mindful. Vi har travlt med det ene og det andet og forsøger at multitaske – også når vi er hos vores heste. Jeg oplever, at hestene som regel ikke gider os, når vi har 1000 ting i hovedet. Måske prøver de at få vores fulde opmærksomhed eller også går de. Nogen heste kan reagere på uroen i vores hovede og vi ser et øget stress niveau med dertil hørende dæmpende signaler (læs mere om det her).

Hestene ønsker at vi er nærværende. At vi er i nuet. Sammen med dem. Nu. Braveheart står helt af, hvis jeg kommer ud til ham og har 1000 ting i hovedet. ”Hvad kommer du herud for, hvis du ikke er her?”

Illustration af Mette Winther Sørensen. Copyright HorseMama ApS.

 

“The best way to capture moments is to pay attention.

This is how we cultivate mindfulness.”

– Jon Kabat-Zinn

 

Ovennævnte citat af Jon Kabat-Zinn (grundlægger af ‘the Mindfulness-based stress reduction (MBSR) program) fanger lige præcis denne vinkel. Frit oversat er det: ”Den bedste måde at fange øjeblikket på er at være opmærksom. Det er sådan vi udvikler mindfulness”.

Så næste gang du ankommer til stalden med 1000 ting i hovedet, så gør dig selv og din hest den tjeneste at lige stoppe op… stil dig med rank ryg, lidt bløde knæ og hofteafstands bredde mellem fødderne. Fokusér på et punkt over din næse.

Tag 5 dybe vejrtrækninger.

Heeeelt ned i maven.

Laaaangsomt.

Luft ind gennem næsen og ud gennem munden.

Og læg mærke til, hvor du mærker din vejrtrækning. Er det lige foran næsen ved indånding, på vej ned i lungerne, nede i ”maven” eller i munden når du puster ud?

Mærk dine fødder. Mærk dem som de står på jorden. Er det svært, så forestil dig, at dine fødder slår rødder. Måske er det nogle korte rødder – 3-4 cm – eller lange rødder, der bugter sig afsted under jorden.

Og når du lige har haft den pause, så gå til din hest og mærk hvor rart det føles.

 

For mange mennesker er berøring lig med nærvær. For hestene er det vores grounding og fokus på nuet, der er lig med nærvær. At vi åbner os for dem og er åbne overfor dem. Og når vi har nærvær med dem på den måde, får vi så meget mere ud af både tiden sammen med dem og ridning eller jordtræning.

 

“Mindfulness means being awake. It means knowing what you are doing.”

– Jon Kabat-Zinn

 

Der findes gode teknikker til mindfulness og det er faktisk ikke så svært. Jeg er certificeret Mindfulness Practitioner og hjælper dig gerne med at blive mere mindful. Kontakt mig og book en lektion i mindfulness med hesten.