Genforening: Braveheart og hans mor

HorseMama Tip: Har du købt hest – eller skal din hest flytte?

At flytte en hest er en stor omvæltning for den og kan påvirke humør, fysik, adfærd og immunforsvar. Jeg bliver ofte kaldt ud til hesteejere, der har udfordringer med heste, hvor det viser sig at det skyldes at den ikke er faldet til efter en flytning eller hvor kroppen eller sindet er påvirket af omvæltningerne. Få viden om, hvordan den påvirkes samt tip om flytning af hest her.

I februar i år flyttede Bravehearts mor ind hos Braveheart. Familiesammenføringen skete ret hurtigt. Ikke min normale måde at gøre det på, men nu kendte de jo hinanden på forhånd. Normalt vil jeg ellers altid insistere på, at den nye hest får tid til at lande og at lære den eksisterende flok at kende på afstand. Hvor lang tid vi venter, afhænger helt af hest og flok, men det er min erfaring at en uge sjældent er for meget. 14 dage kan være ret godt. Der hvor mine heste står p.t., har vi mulighed for at lave en fold enten lidt for sig eller også sætter vi en mindre fold op inde på flokkens fold og det fungerer rigtig godt.

Braveheart og Zizi

Braveheart og Zizi hygger sig sammen

Hvor længe er hesten om at vænne sig til et nyt sted?

Jeg er gennem tiden virkelig ofte blevet kaldt ud til adfærdsproblemer, hvor det viser sig, at hesten endnu ikke har vænnet sig til et nyt sted. Helt ned til 14 dage efter en flytning er jeg blevet booket. Faktum er, at det kan tage op til et helt år for en hest at vænne sig til et nyt sted og en ny flok. Det chokerer mange!

I de tilfælde, hvor nogen har købt pony eller hest og derfor ikke kender dens sind og adfærd, kan de have svært ved at vurdere, hvornår den er faldet til. Her er det naturligvis vigtigt at man som ejer/rytter – eller forældre til ejer/rytter – har sat sig ind i hestens sprog og signaler. Det lyder måske banalt, men jeg har besøgt mange ponyer og heste købt af ikke heste-mennesker og det kan ende så gruelig galt, hvis man ikke forstår dem. Og det er i hvert fald meget svært at vurdere om noget er stressadfærd.

Hvornår kan vi gå i gang med træning og ridning?

Det er et emne, som rigtigt mange spørger om. Igen afhænger det meget af hesten. Der er ikke noget i vejen for at træne og ride, men jeg venter selv en uges tid. Jeg kræver aldrig noget, som kræver ny indlæring hos hesten. Det stresser hesten at flytte – og en stresset hest kan ikke lære pga. den måde hjernen og nervesystemet fungerer. Så giv den tid og plads til at falde til, før I starter på krævende øvelser eller deltager i arrangementer med mange mennesker og heste. Start evt. med lidt sjove øvelser fra jorden og nogle små gåture på eller lige omkring matriklen, hvor hesten stadig kan se de andre heste. Når hesten er introduceret i flokken og har været der lidt tid, kan det være en god ide at gå ture med andre heste fra flokken og deres mennesker. Det er specielt smart, hvis du ikke kender området. Så er der både 2- og 4-benede vejvisere.

Det vigtigste i forhold til træning og ridning er, at du observerer hestens adfærd, lytter til hesten og husker at bruge din mavefornemmelse. Så er du også bedre rustet til at bedømme, hvornår det er et godt tidspunkt at sætte sig på ryggen af hesten.

Ting du også skal være opmærksom på

Foderændringer og stress pga. flytningen kan give maveproblemer. Stressen kan også være hård ved hestens immunforsvar. Jeg har oplevet heste, der har fået hudproblemer, som fx muk og kløe (også mine egne heste). Jeg har også oplevet hopper, der går i brunst med store adfærdspåvirkninger. Har hesten skullet transporteres langt i trailer, skal du også være opmærksom på, at det er meget hårdt for hestens krop og kan medføre spændinger og ømme muskler.
Så gør ekstra meget ud af at se, mærke og lytte i den første tid, så du lægger mærke til ændringer – både fysiske og mentale. Og husk at altid kontakte dyrlægen ved pludselig ændret adfærd eller bevægelse.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål omkring flytning af hest eller er der andre emner du kunne tænke dig jeg tager op på bloggen, så er du velkommen til at kontakte mig.

 

Husk at uanset hvilke udfordringer du møder, så bliver hestelivet meget nemmere med SMIL: SE, MÆRK, INSPIRÉR og LYT

HorseMama Tip er inspiration til dig om horsemanship og andre heste-relaterede emner – baseret på mine erfaringer med mine egne heste og de heste og mennesker jeg har mødt i mit hesteliv.