Hesteadfærd

Heste er byttedyr og deres oprindelige instinkter – for at beskytte dem selv – ligger virkelig dybt i dem! Vi kan træne nok så meget med hestene, men instinkterne er bare stærke. Vi kan dog ved optimal horsemanship træning nå meget langt i at få et forhold til vores heste, hvor vores connection er stærk og vi kan få deres tillid, så de stoler nok på os til at omgå instinkterne.

Det er jo os, der har valgt at domesticere hestene, altså at bede dem om at komme ind i og tilpasse sig vores verden. Derfor er det vores ansvar, at udøve god horsemanship og tage de hensyn der skal til for at hesten får et godt liv hos os.


Hvornår er hestens adfærd egentlig et problem?

Det er det først og fremmest, når hestens og vores sikkerhed er på spil. Det kan naturligvis også ses som et problem ift træning og ridning, men sikkerheden kommer først.

Det som mennesker opfatter som problemadfærd, ser jeg mange gange er naturlig adfærd for hesten, som ikke “passer ind” i vores verden eller i den opfattelse vi har lært er rigtig. Tag fx når en hest står og skraber i jorden/gulvet. Jeg oplever 9 ud af 10 gange jeg er ude hos elever, at hesten så bliver skældt ud. Nogle gange slået. Men det er en naturlig adfærd for hesten – den gør det i mange tilfælde, når den undersøger underlaget: “Er det sikkert at gå på dette”. Det kan også være en uhensigtsmæssig tillært adfærd. “Jeg gjorde det (ved et tilfælde) og fik en godbid, så nu gør jeg det altid for at få en godbid”.  Det kan også være, når instinkter vækkes – fx at hesten stikker af, når den bliver bange. Helt naturlig adfærd, men uhensigtsmæssig og potentielt farlig.

Uanset hvad, så er skal vi sørge for, at samværet med hestene bliver rart for både dem og os.


Hvorfor opstår problemadfærd?

Problemadfærd opstår typisk, når hesten oplever et pres, den ikke kan håndtere. Mange af de udfordringer jeg bliver præsenteret for skyldes:

  • hesten føler sig ikke hørt
  • hesten føler vi kommer for tæt på (mit space/dit space)
  • gamle traumer – fysiske såvel som psykiske
  • misforståelser i kommunikationen mellem menneske og hest
  • hesten reagerer på stress i mennesket
  • sygdom/skader/smerter

OBS: Jeg er ikke dyrlæge og opfordrer altid til at du kontakter dyrlæge ved mistanke om sygdom og skader!

Har du udfordringer med din hests adfærd, anbefaler jeg at du booker “Hesteforståelse – sparring til dig og din hest” – en ca. 2 timers session med fokus på hestens adfærd og jeres relation.

Forespørg på "Hesteforståelse – sparring til dig og din hest"

OBS – Oplever du en adfærdsændring hos din hest, anbefaler jeg naturligvis, at du får undersøgt om et fysisk problem (smerter, skade, sygdom) kan være årsagen.