Horsemanship

Åh, hvorfor virker det ikke? Hvad gør jeg forkert?

Åh, hvorfor virker det ikke? Hvad gør jeg forkert?

Det har jeg tænkt MANGE gange i løbet af min rejse med mine heste og det er spørgsmål jeg ofte får fra mine elever efter en lektion eller to….

 

“Det, der virkede da du var her, virker bare ikke mere”.

 

“Jeg gjorde fuldstændig som forleden, men <indsæt navn> står cementeret til underlaget og vil ingen ting”.

 

“<indsæt navn> står bare og kigger på mig”.

 

“<indsæt navn> vil ikke ind fra fold”.

 

Vi forundres – naturligt nok – over, hvorfor ting, der lige virkede, pludseligt ikke virker – og over hvorfor ting pludseligt ikke virker på trods af, at vi er blevet klogere på hestenes adfærd, sprog og signaler. Mange ender med at pege på sig selv, når de oplever frustrationer, når træningen, ridningen eller sågar basishåndtering med et trylleslag ikke virker. “Hvad gør jeg galt?”. Men det er altså slet ikke sikkert, at vi gør noget galt.

Der kan være flere forklaringer. Der kan selvfølgelig være noget fysisk galt med hesten. Den del kommer jeg ikke mere ind på i dette indlæg. Hvis man har mistanke om, at der er noget galt, skal man naturligvis have fat i en dyrlæge eller behandler afhængig af problemet.

Det jeg fokuserer på her, er situationen, hvor vi er blevet klogere på hestens adfærd, sprog og signaler og er begyndt at lytte. Og hvor vi pludseligt synes vi slet ikke forstår et klap. Her er det jeg typisk får en mail med en besked a la ovenstående.

Der sker meget ofte det, at når vores heste finder ud af, at vi er begyndt at lytte på en anden måde end vi plejer og når vi begynder at give dem en stemme, så begynder de at kommunikere en hel masse. Og det er som om de tænker “Årh, fedt, nu forstår hun”. Men vi er ikke altid blevet dygtige nok så hurtigt – eller vi har måske ikke haft nok nærvær og grounding. Hesten sender en masse signaler, som vi ikke helt forstår. Og når hesten så bare står foran os og kigger, når vi beder den om at gå – eller går en anden vej end den vi foreslår, så bliver vi nemt meget frustrerede.

Her er det vigtigt, at vi bruger endnu mere tid på at grounde. For jo bedre vi er til det og jo mere vi gør det, des bedre bliver vi til at forstå hestene og mærke dem.

Det er ikke løst på at træne en uges tid eller to eller efter en enkelt af mine lektioner eller to. Det kræver tid, fokus og masser af træning.

 

Og vi har jo heller ikke travlt, vel?! 😉

 

Vi er på en rejse med vores heste. Og det er min erfaring og overbevisning, at tingene kommer når det er den rette tid. Dermed ikke sagt, at vi bare skal sætte os ned og vente. Nej, vi skal klø på og blive endnu bedre til at være nærværende, blive endnu bedre til at forstå hestene, studere… og give hesten plads og respekt. Det er DÉT horsemanship går ud på. Og det er DÈT der gør det muligt for os at knytte de tætte bånd til vores heste, som bare er så fantastiske.

Så når du er på din rejse og føler dig frustreret, så find trøst i, at du ALDRIG går galt i byen med god horsemanship. Det skal nok komme.

 

Kram

Camilla

 

PS

Du kan læse mere om grounding i blogindlægget her

Du kan læse mere om Horsemanship i blogindlægget her