Er det hokus pokus eller hva’???

Er du hestehvisker?

Det er er jeg blevet spurgt om virkelig mange gange!

Måske er det ikke så mærkeligt. Når jeg taler om heste og om arbejdet med heste, bruger jeg ord som grounding, balance, harmoni og at connecte… og jeg ses ofte stå og hænge ud med en hest – eller flere – eller siddende på en fold med et fjernt blik.

Så jeg forstår godt, at jeg får spørgsmålet.

Nogle spørger med en enorm nysgerrighed og nærmest beundring i stemmen, mens andre spørger med en klar tone af skepsis. Jeg forstår godt de forskellige reaktioner – og at nogle mennesker synes det er lidt hippie-agtigt eller ren hokus-pokus.

Det er det dog ikke.

Måske har du set Robert Redford “hestehviske” i filmen Hestehviskeren. Du har måske også hørt om indianere, som havde en helt speciel forbindelse til hestene. Måske har du mødt nogle, der siger de kan telepatere med heste. Jeg møder mange, som opfatter det at hestehviske som lidt af en speciel – måske ligefrem overnaturlig – evne. Men er det nu det?

Tidligere, når jeg blev spurgt om jeg er hestehvisker, svarede jeg typisk “Tjaaa, det kan man måske godt kalde det”. For jeg opfattede det som en evne til at forstå hestene. I takt med at jeg blev klogere på heste – og mennesker – gik jeg over til at sige “Nej, jeg er nærmere en heste-lytter” – for jeg brugte jo min viden om hesteadfærd og hestenes sprog og signaler til at forstå hestene.

Hestehviskeri anses nok i bredeste forstand for at være en evne til at tale med hestene og så er det måske ikke så sært, at mange opfatter det som hokus pokus. Men det er hverken overnaturligt eller hokus pokus. Det handler om at kommunikere med hesten. Og hvordan kan vi det? Det kan vi ved at være den bedste version af os selv, så vi er til stede, åbne og i balance. På den måde kan vi blive groundede og skabe “connection”/forbindelse med hestene.

Hvorfor er det nu så vigtigt med den “connection”?
Når vi kan “connecte” med hestene, lægger vi mere mærke til deres signaler, vi forstår dem bedre og vi opnår bedre træning og ridning.

Hvad betyder det så at connecte? Hvordan føles det?
Det er et godt spørgsmål. Og ikke helt ligetil at svare på. For det vil opfattes forskelligt fra person til person. Så jeg beskriver det ud fra, hvordan jeg oplever det – og hvordan mine elever har oplevet det. Det kan være en klar fornemmelse af hestens sindstilstand, af hvordan den har det og hvad den enten foreslår eller spørger om. Jeg får en varm fornemmelse om hjertet, når jeg sådan rigtigt mærker en hest. Er det en hest, der er stresset, bange eller bekymret, fornemmer jeg dens hurtige puls. Er den rolig, mærker jeg roen i mig selv. Det er bl.a. den mulighed for “fælles følelse”, der gør, at hestene kan anvendes i terapi.

Måske har du også oplevet det. Det er ikke sikkert, at det føles på samme måde, som jeg har oplevet det. Men måske fornemmer du, hvordan din hest har det. Måske føler du klart, at din hest er din soulmate. Du har måske fornemmet noget den følte. Du kan også have oplevet, at du knapt behøver bede dem om at gøre en ting – det sker bare.

Der er en connection, altså en forbindelse.

Hvordan opnår vi connection/forbindelse?
Hvis du har fulgt min blog, så ved du at jeg ofte er inde på, at hestene synes bedst om vores selskab, når vi kommer til stalden/folden og er rolige og fokuserede, altså ikke har 1000 ting i hovedet på en gang. Det skrev jeg bl.a. om her: https://www.horsemama.dk/kom-tilbage-naar-du-er-her/. Har du 1000 ting i hovedet, eller lider du af stress, angst, PTSD eller andet, der optager din bevidsthed, så kan det være svært at være rolig og at fokusere. Der kan også være fysiske “skavanker”, som giver smerter og/eller spændinger i kroppen, som dermed skaber uro og manglende fokus. Og hører du til dem, der indimellem glemmer at få nok væske, så du bliver dehydreret, kan det også spille ind. Der er mange ting, der kan påvirke os, så “forbindelsen ryger”.

For at være den bedste version af os selv i forhold til at connecte med hestene, skal vi være groundede, dvs. 100% tilstede i nuet med åbne sanser. Først da mærker vi os selv – og hesten.

Og hvordan grounder vi så?
Først og fremmest skal vores basale behov være opfyldt og hovedet skal ikke være fyldt med 1000 ting.

Vi skal være nogenlunde friske, altså ikke i underskud af søvn, vi skal spise ordentligt og vi skal have en ordentlig væske-balance. Vi skal altså være i fysisk balance.

Derudover er der den mentale balance. Har du mange ting i hovedet, er du fokuseret på tanker, angst, smerter eller andet, så kan meditation være vejen frem. Der findes både masser af gratis guidede meditationer og betalingsløsninger. Ud over meditationer, jeg har fået på forskellige kurser, jeg har deltaget i, så bruger jeg app’en Calm. (Jeg bruger betalings-versionen, men den findes i skrivende stund også i en gratis version).
Har du smerter, som du ikke sådan lige kan komme af med, kan meditation også være en hjælp. En hjælp til at acceptere tilstanden og fokusere på noget andet.

Når vi har styr på den fysiske og mentale balance, kan vi blive groundede og opnå “connection”/forbindelse.

En måde at opnå grounding på, er at fokusere på ens åndedræt og at “mærke fødderne”, som du også har kunnet læse om i det før omtalte blogindlæg, hvor jeg anbefalede følgende:

….. næste gang du ankommer til stalden med 1000 ting i hovedet, så gør dig selv og din hest den tjeneste at lige stoppe op… stil dig med rank ryg, lidt bløde knæ og hofteafstands bredde mellem fødderne. Fokusér på et punkt over din næse.
Tag 5 dybe vejrtrækninger.
Heeeelt ned i maven.
Laaaangsomt.
Luft ind gennem næsen og ud gennem munden.
Og læg mærke til, hvor du mærker din vejrtrækning. Er det lige foran næsen ved indånding, på vej ned i lungerne, nede i ”maven” eller i munden når du puster ud?
Mærk dine fødder. Mærk dem som de står på jorden. Er det svært, så forestil dig, at dine fødder slår rødder. Måske er det nogle korte rødder – 3-4 cm – eller lange rødder, der bugter sig afsted under jorden.
Og når du lige har haft den pause, så gå til din hest og mærk hvor rart det føles.

Gør du ovenstående udenfor – fx på en skøn sommerdag – så gør dig selv den tjeneste, at også lige bruge et øjeblik på dine sanser. Lyt til fuglene, mærk vinden i ansigtet, se skyerne bevæge sig på himlen, bemærk lugten af græs og blomster – og da vores lugte- og smagssans er tæt forbundet, så læg lige mærke til om du fornemmer en smag også. På den måde skærper du dine sanser og er dermed mere åben. Ingen hokus pokus i det. Det er ren biologi!

Er det så nok – og “bare lige” – at begynde at meditere, at få 7,5 timers søvn et par nætter, at have en flaske vand med i stalden og at stå og lytte til fuglene? Nej, det er det ikke. Men det er en god start. Som det meste andet, så kræver det øvelse og tålmodighed. Og du rammer sandsynligvis en mur indimellem, hvor du tænker at du ALDRIG kommer til at nå videre. Men det gør du.

Grounding og “connection”/forbindelse kan hjælpe os til at opnå en bedre kommunikation med hestene – den, som er så vigtig i forhold til at kunne fornemme hesten og til at forstå det, som hesten foreslår og spørger om. Dette er medvirkende til, at vi kan opnå den gode træning og ridning, som giver en glad, smidig og holdbar hest. Derfor er det vigtigt. Uanset om vi kalder det at hestehviske eller noget andet.

 


Som enhver safari, bjergvandring eller rejse til fjerne egne, kan det være en god ide at have en guide med på rejsen. Du kan booke lektioner og forløb med mig, hvor jeg hjælper dig på vej. Læs mere her

 

 

Dette blog-indlæg er baseret på mine holdninger og mine erfaringer med heste. Hvad der virker for det enkelte menneske og den enkelte hest er forskelligt.