Mavesår og adfærd – en case fra det virkelige liv

Forleden var jeg ude og behandle en hest, som jeg har besøgt jævnligt gennem det seneste halve års tid. Mens jeg har kendt ham, har han både i håndtering, træning og i forbindelse med behandlinger udvist uhensigtsmæssig, voldsom og til tider farlig adfærd. Han var opfarende, anmasende og stresset. Han stod uroligt og var opmærksom på alt omkring ham.

Det er selvfølgelig ikke kommet ud af ingenting. Det er en hest, der har haft traumatiserende oplevelser. Det ved vi. Men der var noget andet også. Det det “andet” viste sig at være  mavesår. Han prøvede længe at skjule det, men gudskelov var ejer opmærksom og opdagede hans signaler.

 

Nye tider

Siden forrige behandling var der gået et par måneder. Mavesårsbehandling var afsluttet og vi havde aftalt, at det var godt med et status-tjek af kroppen inden videre træning blev planlagt.

Da jeg kom ind i stalden, stod han roligt og spiste hø i boksen. Han løftede ikke engang hovedet, da jeg kom ind. Da han kom ud og stå på staldgangen, stod han roligt og kiggede på mig med øjne, der viste ro, glæde – og lidt sød kækhed. En helt anden hest!

Jeg begyndte behandlingen. Han viste mig præcist, hvor han havde brug for hjælp og han gik ind i sig selv og deltog i behandlingen, som jeg ikke har set ham gøre før. Tidligere har han været urolig og kunne nærmest ikke være i sin krop. Men nu hvor han ikke havde ondt i maven mere, kunne han være i behandlingen. Han stod fuldstændig koncentreret og gik ind i sig selv og deltog. Det var simpelthen så dejligt at opleve ham sådan og jeg var helt rørt over, hvor meget han var med mig i behandlingen.

 

Heldige hest

Hans ejer skal have SÅ meget ros for det hun har gjort for ham. Trods det, at hun fik en hest hjem, som absolut ikke var som da hun mødte ham første gang, så har hun holdt ud og blevet ved med at få hjælp til at tolke signaler og at få ham tjekket af fagpersoner. At få undersøgt en hest for mavesår er en voldsom omgang og behandlingen koster kassen. Men dette eksempel viser bare så tydeligt, hvor smertefuldt mavesår er og hvor stor en indflydelse det har på hestens ve og vel. 

Nu kan ejer komme videre i processen med at lære ham at kende, at få opbygget tillid og at få håndtering og træning på plads.

Heldige hest at have en ejer, der holdt ud på trods af, at det til tider så sort ud. 

 

 

Læs mere om HorseMama Bodywork / hestemassage på Sjælland her.

Hestedoktoren har lavet et godt skriv om mavesår hos heste – klik her for at læse det.

 

Foto: Shutterstock