Har du tænkt dig at hjælpe mig? Om udvikling af gensidig tillid.

Forleden dag læste jeg en fantastisk artikel skrevet af Kim Walnes. Kim er rytter (har bl.a. redet for US Equestrian Team), træner, underviser, coach… og et af de mest fantastiske hestemennesker jeg kender.

Artiklen handler bl.a. om, at den leder, en hest søger, er en beskyttende leder – og om, hvordan vi kan blive netop den beskyttende leder vores hest eller pony søger. Dette er i sig selv super-spændende – og et emne jeg har tænkt mig at tage op snart. I dag er det dog en anden del af artiklen jeg vil fortælle om, nemlig om grunden til at vi nogle gange oplever modstand i hestenes adfærd. Efter aftale med Kim bringer jeg her et uddrag af artiklen, som går helt fantastisk godt i tråd med min tilgang til heste.

 

Følgende er uddraget af Kims artikel (oversat af mig):

Det, vi ser som modstand i hestenes adfærd, er ofte deres eneste måde at stille os spørgsmål på. I vanskelige situationer spørger de oftest, om vi vil give dem konstruktiv hjælp eller om vi har tænkt os at overlade dem til selv at løse situationen. Her er nogle eksempler på hyppige spørgsmål, som heste stiller, når de “agerer voldsomt”:

  • Kan du vise mig, hvordan jeg kan balancere min krop, når jeg ikke har kontrol over den?
  • Kan du hjælpe mig med at finde ro, når jeg følelsesmæssigt er ude af kontrol?
  • Kan jeg stole på, at du er opmærksom på mig og alt, hvad der foregår omkring os, selv når en anden taler til dig, eller hvis du ellers er distraheret?
  • Vil du være konsekvent i dine krav til mig, eller vil du tilfældigt beslutte at være slap eller ekstra krævende?
  • Vil du give mig tid og plads til at overveje en anmodning eller en ny øvelse?
  • Vil du lytte, når jeg viser dig, at jeg kan huske oplysninger, eller vil du sanseløst kede mig med gentagelser?
  • Vil du være så fokuseret og rolig omkring mig, som du kræver, at jeg er omkring dig?
  • Vil du lytte, når jeg bruger mit kropssprog til at bede dig om at blive rolig og give mig plads, eller når jeg beder dig forklare en opgave på en anden måde?
  • Vil du lægge mærke til initiativer og opmuntre mig til at tage initiativ, når jeg tilbyder noget, jeg har tænkt på eller arbejdet med, eller vil du straffe mig for at være “ulydig”, fordi du ikke bad om, hvad jeg tilbød?
  • Vil du lægge mærke til det, når jeg tager en time-out for at behandle nye informationer og give mig den tid, jeg har brug for til at integrere dem?

 

Heste vil os gerne. Men for at vores forhold skal fungere, skal hesten vide, hvorfor han skal lære at tage et skridt ad gangen, gå rundt i cirkler, krydse det ene ben over det andet…. bevægelser, som ikke er relevante i forhold til at hans top of mind: overlevelse. Her skal der bare løbes stærkt.

Forklar altid din hest (mundtligt), hvad han skal lære den pågældende dag og hvorfor du lærer ham det.

Tag ham fx med ud på en sti og vis ham, hvordan en ny færdighed hjælper med at afgøre om han kan komme forbi en forhindring. Sæt altid træningen i perspektiv for ham, og han vil gøre alt hvad du beder om. Kun din fantasi sætter grænser.

Når den gensidige tillid er blevet udviklet, når din hest først begynder at forstå, at du virkelig vil være ærlig over for ham, kan du have en diskussion om, hvordan disse roller kan ændre sig afhængigt af situationen. Jeg har altid forklaret mine heste, at når jeg er i et menneskeligt miljø, er jeg beskytterleder, og når jeg er ude i naturen, ønsker jeg og sætter pris deres input – såvel som lejlighedsvis ombytning af vores roller.

 

Dette er så relevant viden og lige til at gå til. Jeg er klar over, at vi nogle gange kan stå med en hest, der er så stresset eller anspændt, at den slet ikke kan overskue at vente på vores svar. Og her skal vi selvfølgelig starte et andet sted. Men næste gang du møder modstand, når du beder om noget, så overvej om ikke din hest i virkeligheden stiller er af ovenstående spørgsmål.

Du kan læse mere om Kim her: http://thewayofthehorse.com/about-kim-walnes/

 

HorseMama-kram

Camilla