Et skridt frem og to tilbage.

Ved du, hvad du siger til din hest? Bliv klogere på kropssprog

Heste er p.g.a. deres flugtdyr instinkter ekstremt opmærksomme hele tiden. Både på omgivelserne, på medlemmer af flokken og andre heste samt på os mennesker. Hestene bruger primært kropssprog til at kommunikere – og er altså ekstremt opmærksomme på kropssprog – også hos os mennesker.

Kropssproget dækker mange ting: hvordan vi står, de fagter vi bruger, vores bevægelser, vores ansigtsudtryk og ikke mindst vores følelser. Da heste reagerer instinktivt og øjeblikkeligt på det de opfatter/aflæser, uden at tænke og rationalisere først, er det vigtigt, at vi er bevidste om vores kropssprog og hvordan hestene opfatter det. Er vi ikke opmærksomme på de signaler vi sender, kan det ende med utilsigtede og muligvis farlige situationer.

 

Eksempel 1:

Ejer/handler står ved siden af hesten og vil gerne have at den går frem – fx for at komme fra stald til ridehus. Ejer/handler beder hesten gå frem og får lagt for meget energi i bevægelsen. Hesten går derfor frem med et hurtigt ryk, ejer/handler føler sig lidt overrumplet og hiver i træktovet for at bremse hesten, fordi han/hun synes det går for hurtigt. Et skridt frem og to tilbage. Og tilbage står en forvirret hest, som lige er blevet ”straffet” for at gøre det, som den blev bedt om. Situationen kunne være undgået, hvis ejer/handler havde lagt mindre energi i bevægelsen og ikke havde trukket hesten tilbage. Dette eksempel er simplificeret – i virkeligheden kan der være mange flere signaler involveret på en gang, hvilket kan gøre situationerne endnu mere forvirrende. Og i nogle tilfælde kan forvirringen og frustrationen få hesten til at reagere voldsomt med risiko for farlige situationer.  Prøv at lægge mærke til, hvordan din hest reagerer på forskellige energiniveauer, når du håndterer ham/hende og find ud af, hvad der fungerer bedst for jer.

 

Eksempel 2:

Nogle gange ser jeg også situationer, hvor en ejer/handler beder hesten om at gøre noget, fx gå frem i longe, men hesten rør sig ikke ud af flækken eller trasker afsted uden energi – hvor problemet så er, at ejerens/handlerens kropssprog slet ikke er rettet imod hesten. Ejer/handler fokuserer ikke på hesten – tænker måske på noget han/hun skal nå efter træningen – og står og hænger og sender ingen energi i hestens retning. Vær derfor også opmærksom på om de signaler du sender er rettet imod hesten eller væk fra hesten. Hvis ikke de er rettet imod hesten vil den ikke gøre det du foreslår. Fokusér og forestil dig, at du sender stråler af positiv energi til din hest og ligesom skubber den frem med en usynlig hånd. I en situation, hvor hesten ikke flytter sig, kan det være fristende for nogle at bruge et tov eller en pisk som hjælper. Men tov og pisk duer ikke som en hjælper, hvis dit kropssprog og din energi ikke understøtter/ledsager bevægelsen. Tovet/pisken kan støtte dig, men kan ikke erstatte din energi og intention. Det er din energi og intention hesten primært opfatter.

 

HorseMama tips

Har du lyst til at vide mere omkring hestes kommunikation og adfærd, så anbefaler jeg at du følger Andrea Datz’ blog: https://integrativehorsemanship.wordpress.com

Denne artikel, som beskriver, hvordan heste kan genkende vores ansigtsudtryk er også rigtigt spændende: Horses remember if you smiled or frowned when they last saw you

Jeg har tidligere skrevet et blog-indlæg om at hænge ud med din hest. Den er også yderst relevant i forbindelse med kommunikationen med din hest. Når du hænger ud med din hest, har du nemlig ro og tid til at observere både dens sprog og den måde, den reagerer på dit.

 

HorseMama-kram

Camilla