Hænge ud med hesten

Hænger du ud med din hest?

Hvor tit hænger du ud med din hest? Altså ikke hænger ud som, at i dag har hesten ride-fri, så du strigler bare. Eller som i at du står ved siden af hesten, mens du taler med en staldveninde, taler i telefon eller sender en sms… Nej, rigtigt hænger ud. Hvor I bare står roligt sammen og ikke laver noget som helst. Fokuseret på hinanden. Totalt uforpligtende…

Jeg møder jævnligt hestefolk, som har travlt. Fx som i travlt med at hente hesten fra fold (og hiiiiver i snoren for at få hesten med – imens den står som cementeret i jorden). Eller som i travlt med at strigle løs i al hast for at blive færdig. Eller som i travlt med at smide en saddel på, fordi undervisningen starter om lidt og jeg kom lidt sent og når ikke at varme op, hvis ikke det går stærkt. Eller travlt som i ”jeg har ikke redet i 2 dage og nu har jeg lige en time og så SKAL der rides”…

Vores heste er slet ikke gearet til alt det hastværk sammen med os mennesker. Og vi mennesker er ikke gearet til at kommunikere med vores heste, hvis ikke vi er afslappede og befinder os i nuet. Har vi travlt med at nå en masse og med at tænke på en hel masse, som ikke har med hesten her og nu at gøre, så fungerer det bare ikke.

Så: vær opmærksom på din hest. Her og nu. Det kan spare dig for konflikter med hesten. Du vil også gerne have at hesten er opmærksom på dig og dine signaler, ikk?! Hestene kopierer den stemning vi sætter, så sætter vi en fortravlet og stresset situation, så vil hestene reagere. Nogle stresser selv og bliver helt hyper – mens andre bliver irriterede og viser frustration og måske vrede. At hænge ud med din hest er balsam for sjælen. For jer begge.

At finde balance i samværet og kommunikationen er ikke en ”bare-lige” opgave. Det kræver ro og tålmodighed. Vi skal kunne stå stille og bare observere de små nuancer i deres kommunikation. Og derefter skal vi lære at være stille indvendigt, så vi kan opfatte de endnu større nuancer, der findes i de følelser, der resulterer i hestens adfærd og bevægelser. Derfor er det en god ide, at hænge ud med vores heste. At ikke skulle en masse. Bare være der, slappe af og være åbne overfor hinanden.

 

Jeg havde for nylig en lektion i træning fra jorden. Hestens ejer ville gerne træne fra jorden, men vidste ikke hvad hun skulle lave med hesten, så hun havde bedt mig komme ud og hjælpe hende med at komme i gang. Hesten har haft lidt fysiske skavanker og jeg fik at vide, at den har udvist urolig adfærd på staldgangen.

Allerede da jeg mødte hesten (for første gang), var det tydeligt at han søgte den ro og åbenhed, som jeg sendte ham. Vi stod på staldgangen – helt roligt, mens ejeren tog dækkes af og børstede ham af. Uro på staldgangen så vi intet til. Han var rolig og interesseret. Vi gik i ridehuset og jeg lod hans ejer stå foran ham (og hænge ud 😉 ), mens vi lige tog en indledende snak om ham.

Jeg gør meget brug af at være ”grounded”, når jeg er sammen med heste. Kort fortalt står jeg med vægten ligeligt fordelt på begge ben, holder min opmærksomhed i min krop og trækker vejret dybt og roligt – og fokuserer på hesten. Det gjorde jeg også her ved siden af hest og ejer. Og uden at jeg egentlig gjorde noget, så kopierede de mig ubevidst begge to, og sådan stod vi roligt og trak vejret sammen. Og så skete der ellers ting. For så begyndte hest og ejer at kommunikere. Det var helt tydeligt. I løbet af meget kort tid stillede hesten sig og blundede – og beskeden var tydelig… ”jeg ved du har brug for at slappe af – gør det sammen med mig”.
Hest og ejer manglede i den grad at bare være sammen og ikke skulle noget. Og slappe af. Da først de kom i gang med at bare hænge ud, så havde de slet ikke lyst til at give slip på hinanden. Hesten endte med at være totalt afslappet og der var ikke den mindste antydning af konflikt-adfærd. Vi endte med at gemme træning til en anden god gang. For lige den dag, var behovet at hænge ud. Og det lykkedes i den grad – ved at vi alle var til stede i nuet. Skøn oplevelse!

 

HorseMama-kram

Camilla