”Din hest er bare stædig”
”Din hest er bare stædig!” Hvis jeg havde en krone for hver gang jeg har hørt det…. Jeg har hørt fra både elever og massageklienter, at de har fået den kommentar fra andre om deres heste eller ponyer. Jeg har også hørt mine egne heste omtalt sådan.
Jeg har sagt og skrevet det mange gange før (og det er nok ikke sidste gang): heste kan ikke regne den ud. Deres hjerne er ikke ”indrettet” som vores, og de kan ikke beslutte sig for at være stædige.
Dermed ikke sagt, at de ikke kan virke stædige. De kan sagtens have en adfærd, der får det til at virke som om de er stædige i vores øjne. Men jeg ville virkelig ønske, at vi holder op med at ”Disneyficere” dyrene og i stedet holde os til fakta.
Når jeg møder heste eller ponyer, som virker stædige, så er det min erfaring at følgende gør sig gældende:
- Hesten eller ponyen har ikke forstået, hvad vi beder om og ”siger”: kan du ikke lige forklare det på en anden måde.
- Hesten eller ponyen har ikke fysisk mulighed for at udføre opgaven. Det kan være, at dens krop ikke er færdigudviklet endnu eller den kan have ondt.
- Hesten eller ponyen synes noget andet er vigtigere – typisk fordi du ikke er fokuseret (nok) eller fordi dens basale behov ikke er opfyldt.
Jeg oplever oftest at det er koldblodsracerne, der bliver ”stemplet” som stædige. Men deres adfærd er også ofte, at de ”går i stå” når noget af ovenstående gør sig gældende. De er typisk også de ”tunge heste”, så de kommer nemt til at virke dovne og stædige. Ikke-koldblod-racerne er mange gange mere udad-reagerende og går væk, hopper eller bakker i de samme situationer, hvor koldblodsracerne går i stå.
Men altså. En hest eller pony er ikke ’bare stædig’.
Så næste gang du selv oplever at en hest eller pony virker stædig, så overvej om et eller flere af ovenstående kriterier er opfyldt.
Og næste gang du hører nogen sige, at en hest bare er stædig, så kan du jo eventuelt dele dette blogindlæg med dem 😉
Kærlig hilsen
Camilla 🤗💖
Oplever du pludselige ændringer i adfærd og eller bevægelsesmønster, så skal du naturligvis altid kontakte relevant fagperson med det samme.
Læs eventuelt også mit blogindlæg om, når det vi gør føles forkert, fordi hesten eksempelvis bare står sømmet til underlaget og kigger på dig. Det finder du her: