Bag lod – en bøjning med konsekvenser

For en hest har det at gå bag lod en voldsom, negativ indvirkning på dens krop. Det giver spændinger, smerter og kan føre til permanente skader. Naivt – åbenbart – har jeg troet, at vi i 2022 var nået til, at ryttere havde hørt at bag lod er et no-go. Men ak. Jeg ser gang på gang ryttere, der rider hesten bag lod. For nylig var jeg vidne til en rideopvisning med 4 ekvipager, hvor de to konsekvent var bag lod og en tredje var det ind imellem. De pågældende heste reagerede tydeligt på ubehaget. Publikum klappede, dommerne gav point og alle ryttere fik præmier. Men hvor blev den gode ridning af?

Den oplevelse fik mig til tasterne – i et håb om, at dette indlæg kan være med til at skabe opmærksomhed, så vi kan komme ridning bag lod til livs. For der er jo åbenbart stadig hestemennesker, som ikke er klar over, hvad det gør ved en hest. For hvis de vidste det, ville de (forhåbentlig) ikke bede hesten om at gå bag lod.

Hvad er bag lod?

Bag lod betyder, at hestens nakke under ridning bøjes så meget, at dens mule bøjes rundt og ind imod bringen i stedet for at pege fremad.

 

Hvad sker der, når hesten går bag lod?

Når hesten går bag lod, har det en negativ indvirkning på både hestens krop og ikke mindst hestens evne til at bruge sig korrekt under rytter.

Det ekstreme stræk hesten får i nakken, når den går bag lod, gør at den ikke kan holde ryggen oppe. Via ligamenter er der nemlig forbindelse fra hestens hoved til hestens hale. Forestil dig, at der går en elastik fra mulen, over hovedet, ovenpå halsen, over ryggen til halen. Den elastik kan strækkes til et vist punkt og så ikke mere.

For at kunne bære dig som rytter korrekt, er hesten nødt til at bruge den del af elastikken, som ligger bag sadlen til at få benene ind under sig, hvilket hjælper den til at løfte ryggen. Bruger hesten elastikken foran sadlen til at bøje sig bag lod, det ikke fysisk muligt for den at samtidig løfte ryggen og bære dig.

Altså. Når hesten går bag lod, over strækker den elastikken og bruger sig forkert. Dette kan føre til mange problemer for din hest, eksempelvis smerter i nakke, hals og ryg, underudvikling eller forkert udvikling af muskler, problemer med vejrtrækning – alt sammen noget der spiller en stor rolle for din hests holdbarhed.

De voldsomme fysiske påvirkninger og smerter, påvirker naturligvis hestens evne til at udføre de opgaver den bliver bedt om. Nogle heste vil prøve at kompensere og udføre opgaven alligevel. Andre heste ”slår fra” og nægter at udføre opgaven eller reagerer ved at piske med halen, bukke, stejle eller ved at udvise anden såkaldt konfliktadfærd. Det tror pokker!

Når vi ser smukke heste og ponyer til store konkurrencer, er det nemt at blive forblændet af deres smukke ydre og det flotte udstyr. Desværre kan skinnet bedrage.
Husk at bruge din sunde fornuft og se på, hvordan hesten ser ud. Går den bag lod og udviser stress-adfærd, så er det måske ikke så flot ridning, som du først troede. God ridning handler ikke om at hesten skal underkaste sig, men om at vi skal samarbejde.

Jeg håber, at du har fundet dette indlæg interessant og at du vil være med til at dele denne viden, så vi kan hjælpe heste og ponyer til at undgå at blive redet på denne måde.

 

Kærlig hilsen

Camilla 🤗💖

 

Er du interesseret i mere information om effekten af bag lod, så kan du via Google finde en lang række studier, hvor det er beskrevet. Jeg har selv læst en del artikler på Thehorse.com (en del materiale kræver abonnement) og det har også været beskrevet hos Malgré Tout i denne artikel: https://www.malgretout.dk/studie-flest-heste-rides-bag-lod-i-de-hoeje-dressurklasser/